SEIZMIČKI SPRINKLER SISTEM MQS-SP

Jednostavan, otporan i odobren prema standardu FM

Sprinkler antisismico MQS-SP

Sprinkler sistem dobija maksimalnu važnost za vreme zemljotresa jer mora da ostane u radu da bi ugasio eventualne požare nastale kao posledica seizmičkog pomeranja. Iako se ne radi o strukturalnom elementu, potrebno je obezbediti njegovu stabilnost za vreme seizmičkog događaja da bi se izbegle povrede osoba prisutnih u zgradi, kao što je predviđeno tehničkim propisima za građevinske radove NTC2008.

Hiltijev sistem MQS-SP je razvijen sa ciljem da osigura maksimalnu bezbednost sprinkler instalacija sa seizmičkim delovanjima u svim smerovima i da pruži maksimalnu fleksibilnost i brzinu u fazi instalacije. Sistem zadovoljava zahteve propisa NFPA®-13 i odobren je u skladu sa standardima Factory Mutual (FM Approved®).

Osim toga, da bi se garantovala efikasna otpornost instalacije na seizmičke događaje, potrebno je koristiti sertifikovane sisteme za fiksiranje i ankerisanje (ETA C1 ili C2), kao i Hiltijev novi ekspanzioni anker HST3 ili anker vijak HUS3.  

Stavka specifikacije

Potpora i fiksiranje cevi za sprinkler sistem putem Hiltijevog sistema MQS-SP, izrađenog od čelika S275JR (EN 10025) pocinkovanog elektrolitičkim postupkom, odobrenog prema standardima Factory Mutual (FM Approved®) i pogodnog za svrhe seizmičkog naprezanja.

Hiltijev sistem MQS-SP predviđa poprečne i uzdužne seizmičke nosače (sway brace) kojima se drže pod kontrolom ortogonalna i poprečna seizmička delovanja na osu cevovoda.

Hiltijev sistem MQS-SP treba da se sastoji od sledećih elemenata:

MQS-SP longitudinale

Seizmička uzdužna pričvrsna veza

  • Hiltijev seizmički anker HST3 HUS3-H
  • Osnovno povezivanje Hilti MQS-SP-L
  • Hiltijeva šina MQ-21/MQ-41
  • Hiltijeva seizmička obujmica MQS-SP 2”÷8”
MQS-SP trasversale

Seizmička poprečna pričvrsna veza

  • Hiltijev seizmički anker HST3 ili HUS3-H
  • Osnovno povezivanje Hilti MQS-SP-T
  • Hiltijeva šina MQ-21/MQ-41
  • Hiltijeva seizmička obujmica MQS-SP 2”÷8”

PITAJTE INŽENJERA