EN1992-4 zahteva apsolutno krutu ankernu ploču.

Proverite krutost ankerne ploče

Provera krutosti ankerne ploče prema EN1992-4 uz pomoć besplanog PROFIS Egeneeirng Standard programa

Sa početkom primene EN 1992-4, proračun ankera je postao važniji. Pravila i propisi za uspešno i bezbedno projektovanje ankera takođe su dospeli u prvi plan. Važna komponenta na kojoj se zasnivaju ova pravila i propisi je pristup linearne raspodele opterećenja na osnovu krute anker ploče ili pristup stvarnim opterećenjima ankera. Pojednostavljeni koncept apsolutno krute ankerne ploče je teško proveriti i često ne odgovara stvarnosti. Želeli bismo da vam pokažemo kako možete da postignete brzo, transparentno i bezbedno rešenje u skladu sa EN 1992-4 sa našim besplatnim softverskim rešenjem PROFIS Engineering.

ŠTA EN 1992-4 6.2.1 KAŽE O KRUTOSTI ANKERNE PLOČE?

Sa početkom primene EN1992-4, pravila za proračun i dizajn ankera su dobila dodatni značaj. Važan deo ovih pravila je pretpostavka krute ankerne ploče za linearnu raspodelu opterećenja. Ovo je pojednostavljen, teorijski koncept i često ne odgovara stvarnosti.

Formule koje daje EN1992-4 su zasnovane na pretpostavci apsolutno krute ankerne ploče.

"Veza je dovoljno kruta tako da je primenljiva linearna raspodela (analogno Bernulijevoj hipotezi)" (EN1992-4 6.2.1 a)

Ako se ne može garantovati krutost ankerne ploče, koristite stvarna opterećenja ankera.

e) „[...] Ako ovaj zahtev za deformaciju nije ispunjen, mora se uzeti u obzir elastična deformacija elemenata veze, kako bi se odredila računska vrednost zateznog opterećenja koja deluju na svaki element za pričvršćivanje.“ (EN1992-4 6.2.1 e)

ZAŠTO JE PROVERA KRUTOSTI ANKERNE PLOČE VAŽNA?

Dodatne sile u blizini ivica

Deformacija ploče stvara dodatne sile pritiska, obično blizu ivica ankerne ploče, koje ankeri moraju da preuzmu.

Raspodela sila u grupi ankera

Usled deformacije ploče, ankeri koji su u blizini profila su opterećeniji od udaljenijih ankera.

Smanjenje kraka sila

Deformacija ankerne ploče dovodi do smanjenja kraka sila. Ako momenat ostane isti, to dovodi do većeg opterećenja ankera.

Pomeranje usled fleksibilnosti ankerne ploče

Ankerne ploče koje nisu krute imaju tendenciju većih deformacija. U slučaju konzolnog nosača, ankerna ploča koja nije kruta može dovesti do pomeranja. Kao inženjer, ovo  bi trebali uzeti u obzir pri proceni graničnog stanja nosivosti (SLS), posebno za konzolne i samostojeće aplikacije.

ANALIZIRAJTE KRUTOST ANKERNE PLOČE BESPLATNOM STANDARD VERZIJOM

U literaturi i u standardima za projektovanje postoje neke indikacije za ispravnu procenu krutosti anker ploče. Međutim, ne postoje praktična pravila za pravilno postupanje

Sa PROFIS Engineering Standardom sada možete analizirati anker ploču i njenu krutost i nastaviti sa ispravnim opterećenjem ankera ili optimizovati anker ploču. Uz Premium možete proračunati sve elemente veze.

Učitavanje

Preuzmite sada

Tekstovi o čeličnim konstrukcijama (ENG)

Preuzmite tekst sada

Profis engineering

Više informacija o PROFIS Engineering-u

Otkrij više